El Departament de Salut i el Departament de Treball, Afers Socials i Família van presentar el nou ‘Protocol d’actuació de maltractaments a la infància i l’adolescència en l’àmbit de la salut’ el passat 9 d’abril. La mesura busca promoure la prevenció, la detecció precoç, l’atenció integral i la rehabilitació d’infants i adolescents afectats. El Conseller de Família Chakir El Homrani va exposar: “S’entén el maltractament de manera àmplia: es tracta en casos lleus i greus, tant quan es exercit per adults o entre infants, i tant dins com fora de l’àmbit familiar.”

Des de la perspectiva que ens donen els nostres més de 10 anys d’experiència en l’abordatge integral en casos de maltracte o abús, des de la Fundació Concepció Juvanteny valorem molt positivament el nou protocol. Considerem que es tracta d’una mesura no només necessària, sinó fonamental en l’àmbit de protecció a la infància. La prevenció i detecció precoç dels casos d’abús són bàsiques per tal d’evitar el sofriment dels nens i nenes. Estem convençuts que proporcionar la formació i eines de detecció necessàries als professionals de la sanitat i l’educació evitarà situacions de risc presents i futures.

Considerem que el fet de promoure la coordinació i el treball conjunt entre els diferents professionals és un punt clau del nou protocol. Evitar la victimització secundària dels infants i adolescents és essencial per tal de facilitar la seva recuperació. També creiem indispensable ampliar la detecció i tractament a l’atenció primària de salut i comptar amb equips d’experts que ajudin en la identificació de casos complexos.

Agraïm haver pogut participar en la creació del nou protocol a través de la Cap de la Unitat de Pediatria Social que gestionem a l’Hospital Universitari Germans Trias i Fargas, la psicòloga Carme Gálvez. Esperem que les mesures es posin en marxa de la manera més immediata possible, ja que les entitats que hem treballat l’abordatge integral de l’abús fins avui ens veiem desbordades i faltes de recursos des de fa temps.

Tant les persones que han treballat en aquest projecte com aquells que treballem casos de maltractaments diàriament sabem com de necessari era aquest protocol. Per això demanem a les administracions que destinin els recursos que facin falta per implementar les mesures a tot l’àmbit català. Quan es tracta de la protecció dels nostres infants i adolescents, no podem jugar amb els pressupostos ni posar excuses polítiques. Ens hi juguem el nostre futur i la nostra salut com a societat.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *