Montserrat Juvanteny, fundadora i actual Presidenta d’Honor de la Fundació Concepció Juvanteny ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi 2019 pel Govern de Catalunya. La mestra i activista pels Drets dels Infants veu així reconeguda tota una vida de dedicació als nens, nenes i joves de tot el món i en especial aquells que viuen a Catalunya. L’executiu ha volgut destacar la seva tasca i trajectòria de la següent manera:

“Per la seva tasca incommensurable en la reivindicació i l’aplicació dels drets dels infants. Actual presidenta del Patronat de la Fundació Concepció Juvanteny i de la Junta Directiva de l’Associació Asteroide B-612, el seu treball s’ha focalitzat en l’atenció a infants i joves en situació d’exclusió social. Per tal de transformar i millorar les condicions de vida d’un col·lectiu que pateix situacions d’extrema vulnerabilitat, aquestes organitzacions gestionen diversos centres d’acollida i acció educativa, al mateix temps que vetllen perquè tot infant sigui atès per famílies acollidores.”

Juvanteny porta 55 anys dedicant-se de forma integral a la infància, primer com a mestra i directora de colònies, i més endavant com a activista social, terapeuta i educadora. Mare biològica de tres fills i acollidora de nou infants, el seu compromís amb la defensa dels més petits està més viva que mai. Consulteu tot seguit la seva biografia completa com a Defensora dels Drets dels Infants i apreneu més sobre la Fundació Concepció Juvanteny i l’Associació Asteroide B-612.

Montserrat Juvanteny Juvanteny: una vida dedicada a la defensa dels Drets dels Infants

Nascuda a Joanetes, Garrotxa, el 1944, Montserrat Juvanteny Juvanteny és mestra, directora de colònies i terapeuta de formació. Però per sobre de tot és Presidenta d’Honor del Patronat de la Fundació Concepció Juvanteny i de la Junta directiva de l’Associació Asteroide B-612, entitats que comparteixen l’objectiu i missió de defensar els Drets dels Infants.

Filla d’una família pagesa amb 14 germans, des de petita va desenvolupar un gran sentit de la solidaritat. El fet d’haver de treballar per poder pagar les despeses de la seva escolarització la va fer una persona conscient de les necessitats dels infants i compromesa en l’ajuda de l’altre.

El seu sentiment envers la infància la va dur a formar-se com a educadora i a treballar com a mestra als barris més marginals de Barcelona des de molt jove. Amb l’objectiu d’evitar que els nens i nenes més desafavorits dels centres on treballava haguessin de passar per la seva mateixa situació, va començar a usar activitats de lleure per minimitzar les diferencies socials. En adonar-se de la desconnexió entre els infants nascuts a la ciutat i el món rural on ella havia crescut, va impulsar sortides rurals per les alumnes. Més endavant es va convertir en una pionera en l’organització d’activitats i colònies mixtes en períodes vacacionals, amb la intenció de normalitzar situacions i integrar de manera efectiva a la societat a tots els infants sense diferències.

La seva voluntat integradora anava més enllà, sobretot després del seu primer contacte amb el món dels infants en risc d’exclusió. La situació i ambient de violència legalitzada que va trobar al llavors centre de menors de Wad-Ras, on va anar a visitar un nen internat per haver robat una poma, la van fer prendre la determinació d’endur-se el nen a casa i ajudar altres nenes i nens en situacions similars. Durant més de dotze anys va organitzar colònies on acudien tant infants de procedència normalitzada com provinents d’entorns desestructurats o internats en centres. Aquesta iniciativa va demostrar que els problemes socials entre els infants únicament existien en el món adult, ja que nens, nenes i adolescents de molt diversa procedència i nivell social convivien feliçment sense problemes.

La seva iniciativa i experiència la van portar a ser també pionera en l’impuls dels acolliments simples en família aliena. Per això el 1983 va prendre la determinació de crear l’Associació Asteroide B-612, amb l’objectiu de donar serveis assistencials complets als infants i batejada amb el nom del planeta d’El Petit Princep d’Antoine de Saint-Exupéry, llibre que sempre ha marcat la seva vida, forma de ser i de pensar.

L’objectiu de l’Associació és vetllar per la Defensa dels Drets dels Infants. Es proporcionen serveis als nens i nenes tutelats per l’Administració, especialment centrats en l’àmbit dels acolliments, per tal de facilitar-ne la integració social. Durant deu anys s’organitzen campaments de Pasqua, Nadal i Estiu que acullen mes de 1.000 infants. El 1986 es posa en marxa la primera Llar Funcional, projecte d’acolliment en família aliena que va créixer fins a donar servei a 190 infants. De forma gairebé paral·lela, el 1988 s’obre el primer dels tres centres residencials per acollir infants en risc tutelats per l’administració. Als centres, se’ls proporciona una atenció completa en un entorn controlat i seguint les idees, procediments i models terapèutics apresos i desenvolupats per Montserrat durant anys.

El 1993 dona un pas més i inicia el programa d’acolliments familiars, que busca famílies que vulguin obrir la seva llar als nens i nenes que més ho necessiten. L’experiència de Montserrat Juvanteny la fa estar convençuda que, per molt bones que siguin les condicions d’un infant en un centre i per bons professionals que puguin ser els educadors o psicòlegs amb qui es relaciona, res pot substituir una família. Per això es busquen persones disposades a acollir infants en risc a tota Catalunya. Treballant de forma conjunta amb les administració catalana i valenciana s’aconsegueixen fins a 150 famílies, que han atès més de 600 infants. El programa segueix actiu a dia d’avui i, tot i que s’ha limitat a les comarques de Barcelona com exigeix l’administració, compta amb més de 130 famílies acollidores.

L’ambició de Montserrat Juvanteny i la seva determinació en la defensa dels Drets dels Infants sempre ha anat en augment. Per aquest motiu va crear el 2000 la Fundació Concepció Juvanteny, batejada amb el nom de la seva germana Concepció, monja carmelita. La Fundació va més enllà en els serveis d’ajuda a la infància. A més dels centres d’acollida i el programa d’acolliments familiars, es crea una Unitat de Pediatria Social a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona i es posen en marxa serveis d’atenció a les víctimes de maltractament i abús, de suport a malalts crònics greus, d‘acompanyaments hospitalaris, i programes de suport a la majoria d’edat, inclosa la inserció laboral a través de l’empresa EINA Inserció. La Fundació és la representació d’un projecte vital ple d’ambició i il·lusió, però també d’esforç, treball i sacrifici. L’entitat busca cobrir totes les necessitats que puguin tenir els nens i nenes en la societat actual per tal que gaudeixin de la seva infància.

Com a terapeuta, Montserrat Juvanteny tracta aquells nens, nenes i adolescents que necessiten ajuda per superar situacions difícils i adverses per tal que el dia de demà formin part de la societat de forma plena. Ha desenvolupat tasques pedagògiques, oferint conferències i formacions tant a professionals del món de la infància com a famílies. Segueix aprenent cada dia com demostra el Màster que va cursar el 2007 a la Universitat de San Francisco (EEUU). A més, des de 2014 és la principal impulsora del Programa d’Intervenció per a la Reparació d’Infants i Joves Víctimes d’Abusos Sexuals i Maltractaments, basat en la Revelació del Secret, amb el qual ajuda als infants a superar els seus traumes.

El 2017 Montserrat Juvanteny deixà la primera línia administrativa per esdevenir Presidenta d’Honor de la Fundació Concepció Juvanteny. És mare biològica de tres fills i mare d’acollida de nou infants. Tots ells són ja adults, part de la família que forma amb el seu marit Toni Morales. A més, centenars de nens i nenes tutelats els anomenen “iaios”. Saben que la seva missió no és substituir la família amb qui no poden estar, sinó cuidar d’ells mentre els pares biològics no puguin.

El seu compromís amb els infants no ha canviat i segueix treballant per ajudar els més vulnerables i la seva dedicació personal continua honestament lligada als seus orígens.  La vinculació afectiva, la vocació, la voluntarietat i fer de la seva tasca una forma de vida, l’ha portat a defensar plantejaments que finalment s’han adoptat com a solucions. Montserrat Juvanteny ha dedicat tota una vida a la defensa dels drets dels infants i joves, treballant pel seu benestar present i futur sense tenir en compte el seu origen, raça, creença o situació. El seu esforç i compromís amb els nens i nenes de tot el món i especialment els catalans l’han fet mereixedora de la Creu de Sant Jordi 2019 atorgada pel Govern de Catalunya.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *