Montserrat Juvanteny rep la Creu de Sant JordiMontserrat Juvanteny, Presidenta d’Honor de la Fundació Concepció Juvanteny, ha rebut la Creu de Sant Jordi de part del President de la Generalitat Quim Torra. El guardó és un reconeixement als més de 55 anys de trajectòria de Juvanteny com a mestra, educadora i terapeuta, però sobretot com a defensora i activista pels Drets Infantils i Juvenils.

“Rebre la Creu de Sant Jordi és una gran il·lusió. Sempre he pensat que és l’únic guardó que m’agradaria merèixer”, ha declarat Juvanteny. “També crec que és una gran responsabilitat, perquè atorgar-te una Creu és dir-te ‘has de continuar treballant pel teu país’. I ho faré molt a gust!”, ha afegit. Montserrat també creu que aquesta distinció ajudarà a fer visible la importància de treballar per tots els infants i sobretot per aquells que es troben en risc d’exclusió i sota tutela de l’administració. “Espero que més gent s’animi a col·laborar amb nosaltres per tal d’aconseguir noves famílies acollidores per als nens i nenes de Catalunya, però també per fer créixer els programes de protecció als infants i adolescents”, narra la Presidenta d’Honor.

Montserrat Juvanteny - Creu de Sant Jordi - retallada

Dedicada a la infància des dels 20 anys, ben aviat va prendre consciència de les dificultats en que vivien alguns nens i nenes. Impulsora i pionera en l’organització de colònies mixtes, va decidir emportar-se criatures tutelades per l’administració i en risc d’exclusió a les sortides, demostrant que les diferències i prejudicis de classe són coses d’adults. El 1983 decideix organitzar les activitats creant l’Associació Asteroide B-612, que ofereix activitats per als infants però també proporciona una llar i serveis assistencials a aquells que més ho necessiten. Després d’obrir tres centres residencials, Montserrat Juvanteny decideix posar en marxa programes específics dedicats als nens i nenes més necessitats. El 2001 crea la Fundació Concepció Juvanteny que no només proporciona una llar i busca famílies acollidores, sinó que també compta amb una Unitat de Pediatria Social que tracta casos de maltractaments i abusos a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona. També es crea un programa de suport a la majoria d’edat que busca facilitar als adolescents la seva transició cap a la vida adulta i l’entrada al món laboral mitjançant l’empresa EINA Inserció Laboral. La biografia de Montserrat Juvanteny també inclou la creació del programa ‘Revelació del secret’, que busca ajudar les nenes i nens a revelar abusos o maltractaments. També ha participat en conferències, jornades, tallers i activitats de protecció dels Drets Infantils a nivell internacional.

La cerimònia d’entrega de les Creus de Sant Jordi s’ha celebrat el 16 de maig de 2019 al Centre de Convencions Internacional de Barcelona. Juntament amb Montserrat Juvanteny han estat premiades 27 persones i 15 entitats, inclosos cinc mestres, professors i educadors més. Personalitats rellevants de la societat catalana també han rebut el guardó, com els expresidents del Parlament de Catalunya Ernest Benach i Joan Rigol o el futbolista argentí Lionel Messi.

Podeu consultar una biografia més extensa de Montserrat Juvanteny i Juvanteny al web de la Fundació Concepció Juvanteny.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *