L’assetjament escolar, més conegut també com bullying, és un tema de màxima actualitat que preocupa bastant tant als pares com al professorat. Malauradament, el pateixen 1 de cada 4 nens de primària fins a batxillerat. La realitat és que en els últims anys, ens hem familiaritzat amb termes abans desconeguts per a nosaltres com bullying i ciberbullying. Per aquest motiu, en des de la Fundació Concepció Juvanteny, volem fer ressò a aquesta realitat i donar una sèrie de claus per detectar-lo abans que sigui massa tard.
Com detectar el bullying?
A vegades, es difícil detectar de manera directa l’assetjament escolar, ja que molts infants, per por o per vergonya, no comuniquen la situació d’abús que estan vivint. Per això, és important identificar senyals que acostumen a mostrar de manera indirecta, els principals serien els següents:
- Canvis de comportament o d’hàbits: Els nens assetjats sovint solen mostrar el seu malestar mitjançant irregularitats o alteracions en la seva conducta. És important prestar atenció a nens que estiguin comportant-se de manera diferent i amb un humor molt canviant, una caiguda en la mitjana de les notes d’un estudiant, canvis en els hàbits alimentaris o en les amistats, pèrdua d’interès per les activitats o si un nen o una nena té mal de cap o dolors estomacals freqüents (que poden ser psicosomàtics o bé una excusa per evitar unes certes situacions socials).
- Nens o nenes que eviten estar amb altres infants: Una manera de reafirmar que l’infant pot estar patint abusos, pot ser amb l’exclusió d’aquest en hores de pati o activitats en general.
- Explosions d’ira o i problemes amb l’autoritat: Tant els assetjadors com els assetjats poden tenir problemes per a regular les seves emocions, la qual cosa pot portar a situacions en les quals no siguin capaços de controlar la seva agressivitat davant d’altres persones
- Alteració de les rutines de somni. Li costa més dormir, té somnolència o passa més temps del normal dormint. També un factor podria ser tenir malsons constants.
- Excuses per no anar al col·legi. Una de les senyals primordials seria que el nen o nena no volgués anar a l’escola i posés excuses molt freqüents com que no té ganes o que es troba malament, però no només pels matins, sinó també els diumenges a la tarda.
Un cop s’ha detectar una sèrie de comportaments poc habituals, s’ha de passar a l’acció ràpidament. En aquets cas, és aconsellable treballar l’assertivitat: ensenyar-li a dir ‘no’, a marcar els límits que no vol creuar. Mostrar-li com un canvi d’actitud i una major confiança en si mateix poden millorar la seva situació. En aquest sentit, treballar tècniques teatrals o corporals pot ser una eina interessant i molt productiva.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!