L’abús sexual infantil és un tema tabú en la societat que afecta molts més infants dels que podríem arribar a pensar. Consisteix en l’obligació i imposició de dur a terme una activitat sexual per part d’un adult a un menor aprofitant la desigualtat de poder implícita.

La Fundació Concepció Juvanteny va crear de manera pionera el projecte AIDA, model d’intervenció basat en la reparació de víctimes infantils que han patit abusos sexuals. El projecte ajuda a les víctimes a trobar un equilibri funcional i emocional del sistema després d’haver passat per una situació tan desfavorida.

Fotos de stock gratuitas de adentro, adorable, afecto

És molt difícil proporcionar ajuda si no ets coneixedor dels abusos que pateix o ha patit una víctima, per tant, com podem fer per estar atents i detectar abusos en els infants?

Cal saber que hi ha diferents aspectes (a tenir en compte) a l’hora d’identificar abusos sexuals, com per exemple manifestacions conductuals, físiques i emocionals.

Aspectes conductuals:  Algunes de les conductes que podrien manifestar un abús sexual són les dificultats per relacionar-se, actitud sexualitzada o alteracions a l’alimentació o higiene.

Aspectes físics: Cal estar a la guaita si el menor presenta dolors o hematomes que no havien existit abans de l’abús,  és possible que també presenti mossegades, xumets i marques al coll o zones eròtiques.  

Aspectes emocionals: En el cas de menors que tinguin un canvi de personalitat on s’aïllen o rebutgen que algú els toqui o si manifesten atacs de pànic, depressió, ansietat .. Per altra banda, si existeixen molts canvis d’actitud i humor, o creuen que són causants i culpables de totes les accions que realitzen.  

Els aspectes esmentats són possibles manifestacions que exposen els infants quan pateixen abusos sexuals que poden servir al seu entorn per estar a la guaita i sospitar en veure aquests senyals que pugui ser qualsevol problema d’aquest caliu. És molt important detectar qualsevol indici d’abús, per tal que serveis com AIDA ajudin a superar i encarar el futur que tenen al davant els infants que han patit agressions i les seves famílies. 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *