“’Cuando la cigüeña se equivoca’ presenta de primera mà la realitat de les nenes i nens tutelats”

Lola Sinisterra

El sistema de tutela de menors és un gran desconegut per la majoria de la societat. No és norma general saber el significat de les sigles DGAIA, quins professionals treballen a diari amb els infants o els motius pels quals s’aparta un nen o nena de la seva família També sorgeixen moltes preguntes: qui forma part del programa? Com funciona exactament? On i com viuen els petits? Què passa amb ells quan assoleixen la majoria d’edat?

Hi ha professionals que poden donar resposta a moltes d’aquestes preguntes, aclarir que la DGAIA és la Direcció general d’Atenció a la Infància i Adolescència, o que els infants viuen en Centres Residencials d’Acció educativa. No obstant, ningú pot explicar millor la realitat dels nens i nenes tutelats que algú que l’ha viscuda des de dins. Lola Sinisterra (Madrid, 1988), va passar 15 anys sota la tutela de l’administració i ara narra la seva experiència al seu llibre ‘Cuando la cigüeña se equivoca’.

La necessitat d’un llibre sobre el sistema de tutela i acollida de nenes i nens

’Cuando la cigüeña se equivoca’ és un llibre que he escrit amb una triple intenció. La primera és la de donar visibilitat a la realitat dels nens i nenes tutelats narrant la meva experiència personal després de passar molts anys a centres i famílies d’acollida. La segona és proporcionar una eina als professionals del món social que tracten amb la infància i adolescència en risc social a diari. I per últim plantejar una reflexió sobre el sistema de protecció a la infància, que segueix fallant en alguns aspectes que cal seguir treballant”, explica Lola.

L’autora té clar que el més important és desmuntar mites, esborrar prejudicis i destruir estigmes que pesen sobre el sistema de tutela i, en conseqüència, sobre els infants. “El canvi de realitat que pateix un nen o nena quan no pot estar amb la seva família per la raó que sigui és majúscul. Molts ni tan sols tenen la capacitat de comprendre el per què de la situació. Això pot provocar comportaments, reaccions o personalitats difícils, però aquesta no és la norma general, són només alguns casos”, sentencia.

Cada nen i cada nena passen el seu propi procés, mai hi ha dos casos iguals. “Recordo especialment el moment en el que em vaig adonar que ningú vindria a buscar-me al centre d’acollida, que aquella era la meva vida i encara em quedaven molts anys per sortir d’allà”, narra l’escriptora a ‘Cuando la cigüeña se equivoca’. “En aquell moment vaig tenir dues opcions, assimilar-ho i convertir-me en un exemple amb el meu comportament, o no acceptar-ho i convertir-ho en ràbia i ira que es volca sobre qualsevol.”

Una segona oportunitat: la importància dels l’acolliments familiars

Sinisterra va tenir una segona oportunitat. Als 11 anys una família d’acollida es va fer càrrec d’ella, traient-la del centre on vivia i oferint-li una llar fins la majoria d’edat. “Aquest va ser un pas molt important per a mi i una de les principals raons per les que he escrit el llibre. Calen més famílies generoses que vulguin acollir nens i nenes a casa seva per donar-los l’estima que els manca. A ‘Cuando la cigüeña se equivoca’ descric els beneficis que comporta tenir una família acollidora. Espero que això i el fet de conèixer la realitat dels centres d’acollida faci que més infants tinguin l’oportunitat que jo vaig tenir.”

Així, la Lola s’ha convertit en un exemple dels bons resultats que pot oferir el sistema de tutela si es treballa correctament. Després de completar el seu Grau en Treball Social, es va unir a l’equip del a Fundació Concepció Juvanteny per ajudar als nens i nenes que, com ella, no poden estar amb la seva família. “L’objectiu final és que tornin amb els pares. Treballem per solucionar les carències o situació de risc que pugui experimentar la família d’origen. Lamentablement, els infants no sempre poden tornar, així que la nostra missió és que aquests nens i nenes tinguin la millor infància possible.”

‘Cuando la cigüeña se equivoca’, un gran repte

Tot i tractar-se d’una autobiografia, escriure ‘Cuando la cigüeña se equivoca’ no ha sigut fàcil. “El llibre ha sigut un repte personal enorme, una feina emocional d’introspecció en què he passat moments de tot”, explica la Lola. “Alguns dies m’asseia a escriure plena de motivació i amb moltíssimes expectatives. No obstant, en alguns moments em traslladava mentalment als escenaris que estava descrivint i tornava a reviure-ho tot. No ha sigut fàcil, però si molt gratificant i em sento satisfeta amb el resultat final.”

El procés d’escriptura li ha suposat a l’autora un any i mig de feina, però no ha sigut l’únic repte. “Pensava que escriure seria el més difícil, però sens dubte el repte més gran ha sigut publicar el llibre. Et tanquen moltes portes i poques persones confien en que el projecte surti endavant”, narra l’escriptora. “A això cal afegir la situació personal i mental. Sentia vertigen quan em conscienciava de que moltes persones sabrien totes les intimitats de la meva vida.”

El suport de la Fundació Concepció Juvanteny

Tant en el procés d’escriptura de ‘Cuando la cigüeña se equivoca’ com en la seva història personal, Lola Sinisterra ha trobat molts suports. “Els amics sempre han estat fonamentals a la meva vida, així com la família que em va acollir o els educadors que vaig tenir als centres. A més, he pogut comptar amb el suport de la Fundació Concepció Juvanteny durant molts anys”, narra. “La Fundació s’ha convertit en un pilar per mi. Gràcies a ells vaig tenir l’oportunitat de trobar una família d’acollida amb la que vaig estar set anys. Després de formar-me com a treballadora social, m’han donat l’oportunitat de dedicar-me professionalment a ajudar nens i nenes que es troben en la situació que jo vaig passar. I ara m’han facilitat la publicació del llibre per poder explicar-ho tot i seguis protegint la infància.”

‘Cuando la cigüeña se equivoca’, eina per a professionals i reflexió sobre el sistema

Amb ‘Cuando la cigüeña se equivoca’, Lola Sinisterra no només vol narrar la realitat dels infants tutelats per l’administració. “Com a nena vivint en un centre, moltes vegades costa expressar els teus sentiments, pensaments, pors o inquietuds. Hi ha educadors i psicòlegs per ajudar-te, però en certes situacions pot ser difícil per a ells saber com actuar. El llibre intenta ajudar-los, servir d’eina de referència per tal que els professionals sàpiguen com afrontar determinats moments.”

El llibre també presenta una reflexió sobre la situació actual del sistema de tutela. “és difícil saber el que els convé als infants des de fora. A més, sembla que no es un àmbit prioritari per als polítics”, critica Sinisterra. “És cert que s’ha avançat i millorat des que jo vaig ser als centres, però encara queda molt camí per recórrer. Les entitats que treballen amb nenes i nens necessiten més ajudes, més col·laboració i més visibilitat. Calen places i professionals, protocols adequats, ajuda en el seguiment dels casos i més esforços de prevenció de situacions de risc”, sentencia la Lola.

‘Cuando la cigüeña se equivoca’ pot comprar-se aquí per 15€ despeses d’enviament incloses.